Ο Μπεν Φίρνλεϊ (Ben Fearnley) ζει στη Νέα Υόρκη, είναι καλλιτέχνης και ασχολείται με το ψηφιακό ντιζάιν. Όπως πολλοί ομότεχνοί του, έλκεται ιδιαίτερα από το να αναπαραστήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δυναστεύουν τον καθημερινό προσωπικό χρόνο μας. Όπως είναι αναμενόμενο, οι αναπαραστάσεις του είναι, ταυτοχρόνως, και το σχόλιό του.

Συνήθως, σ' αυτές τις περιπτώσεις η ματιά των καλλιτεχνών είναι αρνητική: καμιά φορά ευθέως χλευαστική (βλ. καταδικαστική), κάποιες φορές απλώς διακρίνεται από χιούμορ. Ο Μπεν ανήκει στη δεύτερη κατηγορία.

Οι καθόλου αφηρημένες μεταφορές του Μπεν Φίρνλεϊ δείχνουν το Facebook, το Twitter, το Instagram και το Snapchat ως οικείες συσκευές: ως έναν τηλεβόα, ως ένα πιάτο φαΐ, ως έναν καταστροφέα εγγράφων, ως τα τηλεσκοπικά κιάλια που συναντάμε σε μεγάλα πάρκα και τους βάζουμε ένα νόμισμα για να απολαύσουμε μέσα από αυτά το πανέμορφο τοπίο.

Η σειρά «Social Media Reality» δεν περιγράφει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε φιλοσοφικό επίπεδο, αλλά υπογραμμίζει τη σχέση μας μαζί τους.

Για τον Φίρνλεϊ, το Facebook είναι ένας τόπος στον οποίο το μόνο που κάνουμε είναι να βλέπουμε. Δεν αγγίζουμε, δεν μιλάμε. «Σκρολάρουμε» σε ένα ψηφιακό τοπίο (εξ ου και τα κιάλια σε μεγάλο πάρκο).

Το Twitter, ως τηλεβόας - ντουντούκα, θα έλεγαν παλιά -, μας δίνει την ευκαιρία να πούμε στον κόσμο φωναχτά τις σκέψεις μας. Το «μειονέκτημα»; Ε, αυτά που λέμε συχνά καταλήγουν σε έναν σωρό hastags.

Το Instagram δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από ένα πιάτο σε λουκούλειο επίσημο γεύμα, με το ταμπελάκι στο οποίο αναγράφεται το όνομα του επίσημου προσκεκλημένου που θα καθίσει στο συγκεκριμένο τραπέζι να λέει «insta-feed your ego».

Το Snapchat, τέλος, είναι για τον Μπεν ένας καταστροφέας εγγράφων. Με οδηγίες στο πλάι ως προς το τι δέχεται.


Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top