#ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ#

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι όρισε σήμερα τον Σαντίντ Τζαβίντ νέο υπουργό Εσωτερικών αναβαθμίζοντας τον πρώην τραπεζίτη προκειμένου να δοθεί τέλος στο σκάνδαλο γύρω από τη μεταχείριση των μεταναστών από τις υπηρεσίες του υπουργείου που προκάλεσε χθες την παραίτηση της Άμπερ Ραντ.

Γνωστός για το πάθος του στη λεπτομέρεια ο 48χρονος Τζαβίντ, ο οποίος υποστήριξε την παραμονή στην ΕΕ, θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών σε μια δύσκολη περίοδο για την πρωθυπουργό και τη χώρα.

Πρώην διευθυντής της Deutsche Bank, ο Τζαβίντ έχει διατελέσει υπουργός Επιχειρήσεων υπό τον πρώην πρωθυπουργό των Τόρις Ντέιβιντ Κάμερον. Το 2016 η σημερινή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι τον όρισε υπουργό για τις Κοινότητες και τις Περιφέρειες.

Ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε πριν από λίγο ότι ο Τζαβίντ έχει επιδείξει ότι διαθέτει κίνητρο, φιλοδοξία και αποφασιστικότητα για να φέρει σε πέρας δύσκολα ζητήματα.

Ο εκπρόσωπος τον περιέγραψε ως έναν από τους πιο έμπειρους υπουργούς της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί τις ικανότητές του αυτές στη νέα του θέση.

Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν αναμένονται άλλες αλλαγές υπουργών έπειτα από τον διορισμό του Τζαβίντ και δύο ακόμα που προηγήθηκαν.

Ο ίδιος ο Τζαβίντ δήλωσε σήμερα ότι πρώτη του προτεραιότητα θα είναι να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες από την Καραϊβική και οι απόγονοί τους, που είναι γνωστοί στη Βρετανία ως "η γενιά Γουίντρας" θα έχουν μια δίκαιη μεταχείριση έπειτα από το σκάνδαλο που ξέσπασε.

"Το πιο επείγον έργο που έχω να φέρω σε πέρας είναι να βοηθήσω αυτούς τους βρετανούς πολίτες, που ήρθαν από την Καραϊβική, την λεγόμενη γενιά Γουίντρας, και να διασφαλίσω ότι θα έχουν μια αξιοπρεπή και δίκαιη αντιμετώπιση, όπως τους αξίζει", δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών στους δημοσιογράφους.

Η προκάτοχός του στο υπουργείο, η Άμπερ Ραντ, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί αφού παραδέχτηκε σε επιστολή της προς την Μέι ότι την περασμένη Τετάρτη "παραπλάνησε άθελά της" μια κοινοβουλευτική επιτροπή αρνούμενη ότι η κυβέρνηση είχε στόχο τον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών.

Η Ραντ είχε βρεθεί στο στόχαστρο εδώ και μέρες, εξαιτίας διαφόρων υποθέσεων που συνδέονταν με τον έλεγχο της μετανάστευσης — του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκαν τις υποθέσεις αυτές οι υπηρεσίες της.

Μεταξύ άλλων, ορισμένοι μετανάστες στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα νησιά της Καραϊβικής χαρακτηρίστηκαν λαθεμένα παράνομοι.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναδειχθεί περιπτώσεις τέτοιων μεταναστών που μετά από πολλές δεκαετίες στο Ηνωμένο Βασίλειο τους έχει ζητηθεί να φύγουν, διότι δεν έχουν επαρκή έγγραφα από τις δεκαετίες του 1940-1970.

Η Ραντ βρέθηκε σε δύσκολη θέση καθώς αρχικά δήλωσε ότι δεν γνώριζε πως η μεταναστευτική υπηρεσία του υπουργείου της έχει συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους ανά περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Αλλά νέες αποκαλύψεις, κυρίως από την εφημερίδα Guardian, για ένα εσωτερικό έγγραφο που μοιάζει να αποδεικνύει πως ήταν πράγματι ενήμερη, έκαναν αδύνατη την παραμονή της στην κυβέρνηση.

Η Μέι έκανε δεκτή την παράιτησή της, ένα βαρύ πλήγμα για την πρωθυπουργό καθώς η Ραντ ήταν μια από τις στενότερες συμμάχους της. Ήταν όμως και πλήγμα για τους βουλευτές εκείνους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος που θέλουν να διατηρήσουν τους στενότερους δυνατούς δεσμούς με την ΕΕ μετά το Brexit.

Η παραίτηση της Ραντ είναι η τέταρτη κυβερνητικού στελέχους σε έξι μήνες: προηγήθηκαν εκείνες του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ντέιμιαν Γκριν, αλλά και της υφυπουργού αρμόδιας για την αναπτυξιακή βοήθεια Πρίτι Πατέλ.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top