Σταθερά υψηλές, αγγίζοντας μάλιστα τα 2 ευρώ στα 100 οκτάνια, φαίνεται πως θα παραμείνουν οι τιμές στη βενζίνη αφού, όπως ξεκάθαρα παραδέχτηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει για φέτος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αποτελεί «νέο» ούτε για τους πρατηριούχους αλλά ούτε και για τους απλούς πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται να προχωρούν σε λύσεις… εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα στην τσέπη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταναλωτές στη Βόρεια Ελλάδα που περνούν τα σύνορα για να προμηθευτούν καύσιμα από Βουλγαρία και Τουρκία, καθώς οι τιμές στις γειτονικές χώρες είναι αισθητά χαμηλότερες.

Καμπανάκι

«Αν δεν μειωθούν οι ειδικοί φόροι, η βενζίνη θα φτάσει 2,5 ευρώ», τονίζει στον Ελεύθερο Τύπο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργος Ασμάτογλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Οπως σημείωσε ο κ. Ασμάτογλου, ήδη στα νησιά η τιμή της βενζίνης έχει υπερβεί τα 2 ευρώ, ενώ ολοένα και πληθαίνουν οι «εξορμήσεις» εκτός συνόρων για να γεμίσει το ντεπόζιτο. Χαρακτηριστικό της τεράστιας ανόδου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ, είναι ότι πέρσι τέτοια περίοδο η τιμή του πετρελαίου ήταν 49 ευρώ το βαρέλι, ενώ τώρα έχει φτάσει τα 80 ευρώ.

Τιμές – φωτιά

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, η μέση τιμή της αμόλυβδης αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 1,645 ευρώ ανά λίτρο (95 οκτανίων), που στην ουσία σημαίνει πως οι πραγματικές τιμές αγγίζουν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή λιανικής της απλής αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων για την Παρασκευή 18/05/2018 διαμορφώθηκε στα 1,640 ευρώ ανά λίτρο. Σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης βδομάδας (11/05) σημειώθηκε αύξηση κατά 0,023 ευρώ ανά λίτρο.

Σημειώνεται ότι η τελική τιμή λιανικής διαμορφώνεται από την τιμή διυλιστηρίου κατά 31,05%, από τους φόρους, σταθερούς και μεταβλητούς, κατά 63,21% και από τα εκτιμώμενα περιθώρια των εταιριών εμπορίας, των μεταφορέων υγρών καυσίμων και των πρατηρίων κατά 5,73%. Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης είναι στο 1,0143 ευρώ.

Στις Κυκλάδες οι τιμές της αμόλυβδης φτάνουν τα 1,841 ευρώ, στα Δωδεκάνησα 1,765 ευρώ, στα Επτάνησα 1,687 ευρώ και στην Κρήτη 1,688 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top