Δεν βλέπει να οδεύουν προς ικανοποιητική συμφωνία για το Σκοπιανό οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, με βάση την έως τώρα ενημέρωση. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο κ. Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης και συμπληρώνοντας ότι δεν είναι καν σαφές εάν οδεύουμε προς κάποια σύγκλιση με τα Σκόπια για το ονοματολογικό.

Διευκρίνισε πάντως ότι η οριστική στάση της ΝΔ θα διαμορφωθεί αφότου εξεταστεί η όποια πρόταση καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή.

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι αποδέχτηκε την πρόταση των Σκοπίων για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν», την οποία και έθεσε στους πολιτικούς αρχηγούς, παρά το γεγονός ότι – όπως είπε – αποτελεί ξεκάθαρη έκφανση αλυτρωτισμού.

Σημείωσε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προκαλέσει τις κινητοποιήσεις για το Σκοπιανό με τους χειρισμούς του, προσθέτοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας υφίσταται σήμερα τις συνέπειες για τους ελιγμούς που επιχείρησε με στόχο να διχάσει την Νέα Δημοκρατία.

Αναφορικά με τα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται σε πολλές πόλεις για τις 6 Ιουνίου, για το θέμα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία ούτε κινητοποιεί, ούτε εμποδίζει και πως οι πολίτες είναι ελεύθεροι να κατέβουν στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.

Οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας γίνονται ενώ είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες. Η διαδικασία της Νέας Υόρκης δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα, ενώ η ανατροπή που ήρθε αφορά στο όνομα και σε μια νέα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι.

Φήμες αναφέρουν ότι πλέον δεν βρίσκεται στο τραπέζι το Gorna Macedonija  ενώ το Nova ενδεχομένως να είναι εκτός. Πλέον επανέρχεται στο προσκήνιο ένα ακόμη όνομα από αυτά που είχε προτείνει ο Μ. Νίμιτς. Πρόκειται για το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή Republika Severna Makedonija.

Τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει ο Νίμιτς φαίνεται ότι θα απασχολήσουν τις συζητήσεις μέχρι τέλους.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top