Η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη που έχει καλλιτέχνες, μουσικούς, επιστήμονες που διέπρεψαν και συνεχίζουν να  διαπρέπουν στο εξωτερικό ,και κάνουν "την μικρή μας πόλη" να ακούγεται στα μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού.

Αυτή την φορά  η Αλεξανδρούπολη  κατέκτησε  το χρυσό βραβείο και την πρώτη θέση στη κατηγορία “Ενημερωτικά περίπτερα και σταθμοί μεταφοράς - Informational and transactional kiosks and terminals” βραβεύτηκε το φουτουριστικό AXD info kiosk του Alexandroupolis open mall που βρίσκεται στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης στον 11ο διεθνή ετήσιο διαγωνισμό σχεδιασμού των International Design Awards IDA στο Los Angeles των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Το έργο αφορά ένα περίπτερο πληροφόρησης στον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του προγράμματος Open Mall με σκοπό την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη. Το περίπτερο πληροφόρησης φιλοξενεί στο εσωτερικό του μια 84″ -2 τετραγωνικών μέτρων οθόνη υψηλής ανάλυσης 4Κ  που στηρίζει το NEVMA Kinect®  με δυνατότητες ελέγχου φυσικών σωματικών κινήσεων (Gesture Control), που δίνουν την δυνατότητα στο χρήστη από απόσταση 3 μέτρων να ψάξει οποιαδήποτε πληροφορία για την πόλη.

Στόχος της σύνθεσης είναι η δημιουργία ενός περιπτέρου με εξωστρεφή και διαμπερή χαρακτήρα αλλά συγχρόνως και με μια λειτουργική εσωστρέφεια και ιδιωτικότητα. Το περίπτερο είναι αποτέλεσμα τριών σχεδιαστικών επιπέδων -structrural layers-, του ξύλινου εσωτερικού-wooden box-, της επιφάνειας της βάσης – base- και του κελύφους – surface-.

Η εσωτερικότητα του σχήματος αυτοαναιρείται τόσο από ποικίλες διατρήσεις του όγκου στις διάφορες πλευρές του όσο και από το έντονο ανάγλυφο της στέγασής του. Η ευκρινής αναφορά τμήματος της στέγασης στην κλασσική ελληνική δίρριχτη στέγη είναι μια συνειδητή επιλογή προκείμενου να δημιουργηθούν αισθήματα οικειότητας στον παρατηρητή – χρήστη, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η αυτοκατάργηση του αρχετύπου αυτού, μέσω των διαφορετικών κλίσεων της κορυφογραμμής, με στόχο ένα μοντέρνο και σύγχρονο ιδίωμα.

Η αυστηρή μονοχρωμία των όγκων αποσκοπεί στο να τονίσει το μινιμαλιστικό και μονολιθικό χαρακτήρα του έργου σε ένα τόσο έντονο αστικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυχρωμία καθώς επίσης και να δημιουργήσει την απαιτούμενη συσκότιση για την εύρυθμη λειτουργία τις οθόνης. Το περίπτερο, τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική του πλευρά, επενδύεται με πανέλα αλουμινίου σε σκούρο γκρι χρωματισμό. Ο εσωτερικός κλειστός όγκος του περιπτέρου επενδύεται με επιφάνειες βινυλίου με μορφή ξύλου φυσικών δρύινων αποχρώσεων, ώστε να του δημιουργούν αίσθηση οικειότητας. Το δρύινο ίχνος του κλειστού χώρου διαγράφεται και στο δάπεδο με κατάληξη απέναντι από την οθόνη, σχηματίζοντας ένα καθιστικό για την στάση – ανάπαυση των χρηστών.

Η ιδιαίτερη μορφολογία του info kiosk  το καθιστά άμεσα αναγνωρίσιμο από τον επισκέπτη, χωρίς να παραπέμπει σε τυπικές μορφές περιπτέρων πληροφοριών και το εδραιώνει ως μια αρχιτεκτονική φιγούρα που κοσμεί το δημόσιο χώρο της πόλης. H ομάδα προέκυψε από τη συνεργασία δυο αρχιτεκτονικών γραφείων, του HIVE και IOMA, οι οποίες για το σκοπό του open mall δημιούργησαν τους ΜΜΑV architects

Στοιχεία έργου

Εταιρεία: αρχιτέκτονες MMAV
Ομάδα Σχεδιασμού: Ανδρονίκη Μανάβη, Μαρίνα Αλεξανδρίδη, Σταύρος Μυστακίδης και Ιωάννα Βούζη
Σχεδιαστές: MMAV/αρχιτέκτονες
Συντελεστές φωτογράφος: Θεόφιλος Γεροντόπουλος

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top