Δικαστήριο της Σανγκάης καταδίκασε σε 18 χρόνια κάθειρξης για εξαπάτηση και υπεξαίρεση χρημάτων τον Γου Σιαοχούι, πρώην πρόεδρο και γενικό διευθυντή του ασφαλιστικού ομίλου Anbang - της τρίτης μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας στην Κίνα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων το γνωστό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης Waldorf Astoria.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua (Νέα Κίνα) του επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια ενώ κατασχέθηκαν περιουσιακά του στοιχεία αξίας 10,5 δισεκ. γιουάν (1,6 δισεκ. δολαρίων). Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση θα ανακτηθούν επίσης τα παράνομα κέρδη και οι αποδόσεις που εξασφάλισε από τις ενέργειές του.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γου, έχοντας αποκρύψει την ιδιότητά του ως μετόχου, έλεγχε την Anbang Property and Casualty Insurance Co. καθώς και την Anbang Insurance Group μέσω πολλών εταιριών που τελούσαν υπο τον έλεγχό του. Από τον Ιανουάριο του 2011, ο Γου χρησιμοποίησε την Anbang και άλλες εταιρίες ως πλατφόρμα χρηματοδότησης και κατεύθυνε άλλους να εξαπατήσουν τη ρυθμιστική αρχή του ασφαλιστικού κλάδου προκειμένου να εξασφαλίσουν έγκριση και παράταση ασφαλιστικών προϊόντων με ψευδή έγγραφα.

Μέχρι να αποκαλυφθούν οι ενέργειες αυτές, το ποσό που αποκόμισε με αυτές τις πρακτικές ξεπέρασε τα 65,2 δισεκ. γιουάν. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Γου εκμεταλλεύθηκε τη θέση του για να υπεξαιρέσει 10 δισεκ. γιουάν από την Anbang.

Πάνω από 50 άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη της οικογένειας του Γου, δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες παρακολούθησαν τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε αφού η Κίνα αποφάσισε τον Φεβρουάριο να αναλάβει τον έλεγχο της Anbang για ένα χρόνο προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ομίλου και να προστατευθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών. Σύμφωνα με την κινεζική νομοθεσία, η αρμόδια ρυθμιστική αρχή μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο μιας ασφαλιστικής εταιρίας, εάν αυτή είναι αφερέγγυα ή εάν παράνομες ενέργειες πλήττουν το δημόσιο συμφέρον και απειλούν τη φερεγγυότητά της.

Η Anbang εφάρμοζε μια πολύ επιθετική πολιτική εξαγορών στο εξωτερικό πριν οι αρχές επιβάλουν μέτρα για να περιορίσουν τέτοιου είδους κινήσεις με ρίσκο. Η εταιρία, που ιδρύθηκε το 2004, έχει συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 2 τρισεκ. γιουάν, πάνω από 30.000 εργαζομένους και περισσότερους από 35 εκατ. πελάτες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top