Ζέον είναι το Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση του Propeller Club ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με το theseanation.gr στην εκδήλωση, όπου στο πρόσωπο του προέδρου της ΕΕΕ κ. Θεόδωρου Βενιάμη τιμήθηκε η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών από το Propeller Club, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στο Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα για να αναφερθεί στα Ναυπηγεία Σύρου αλλά και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος εξαιτίας της στρατηγικής του θέσης, η οποία με τη σιδηροδρομική σύνδεση με λιμάνια των ανατολικών Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία) αποκτά διεθνή διάσταση καθώς θα καταστεί εφικτή η παράκαμψη του Βοσπόρου με συνδυασμένες μεταφορές (πλοίο - τραίνο).


Στις αρχές Μαΐου δημοσιεύματα μερίδας του τύπου εστίασαν στην επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης, τον Σεπτέμβριο του 2017, αλλά και στον εν συνεχεία κύκλο επισκέψεων υψηλόβαθμων στελεχών της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη με επικεφαλής τον εμπορικό ακόλουθο, ενώ επακολούθησε η πυροδότηση σεναρίων για τον ορίζοντα της ιδιωτικοποίησης του λιμένα ο οποίος και παραμένει, μέχρι ώρας, στις πρώτες θέσεις των κινήσεων του ΤΑΙΠΕΔ που πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, επίκειται νέα επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόσφατα επίσης, η σχεδιαζόμενη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη αλλά και εν γένει το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ήταν το θέμα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΓΑΙΑΟΣΕ Θανάση Σχίζα και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) Χρήστου Δούκα. Το εμπορευματικό κέντρο ανοίγει μία νέα διάσταση στο θέμα των επενδύσεων ανοίγοντας τους ορίζοντες για τοποθετήσεις και αμερικανικών επιχειρήσεων στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα σημαντικά οφέλη από την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας ανέλυσε ο Χρήστος Διονέλης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, στο 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που διεξήχθη επίσης πρόσφατα στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ναυτιλίας της χώρας στο διεθνές εμπόριο αλλά και στο ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων αλλά και της εδραίωσης της ελληνο-αμερικανικής φιλίας. Ο κ. Πάιατ επανέλαβε ότι αυτή την περίοδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερη περίοδό τους, για να αναφερθεί στις πρόσφατες συναντήσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με Αμερικανούς αξιωματούχους και στο θετικό κλίμα που αυτές διεξήχθησαν.

Πηγή: Alexandroupoli Online 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top