#ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ#

Τα έργα της ανάπτυξης συστήματος ποδηλατοδρόμων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και της δημιουργίας, ή αναβάθμισης πυρήνων πρασίνου και πράσινων διαδρομών, προκρίνονται ως έργα προτεραιότητας στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης αστικής ανάπτυξης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα την προτεραιοποίηση των υποψήφιων πράξεων και την υποβολή για αξιολόγηση στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 Σε ό,τι αφορά τους ποδηλατόδρομους, αντικείμενο του έργου, με δικαιούχο τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι η υλοποίηση παρεμβάσεων στον υφιστάμενο άξονα ποδηλατόδρομου, που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Θεσσαλονίκη (και αντιστρόφως), σε μία διαδρομή μήκους 6,2 χιλ., από το Μέγαρο Μουσικής έως και το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ενδιάμεσοι σταθμοί θα είναι οι πλατείες Λευκού Πύργου, Αριστοτέλους και Ελευθερίας, που πρόκειται σύντομα να αναπλαστεί, καθώς και το eπιβατικό lιμάνι, στο τμήμα που βρίσκεται στο οδόστρωμα, στις οδούς Ν. Κουντουριώτη- Σαλαμίνος - Πολυτεχνείου και Αναγεννήσεως.

 Επιπλέον, προβλέπεται η επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ποδηλατόδρομων προς την περιοχή της Τούμπας και συγκεκριμένα η σύνδεση της Καυτατζόγλου με το Παπάφειο Ορφανοτροφείο και το παλιό Κλωστοϋφαντουργείο Υφανέτ, το οποίο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί ως πολυχώρος πολιτισμού. Τελικός προορισμός θα είναι το πολιτιστικό και αθλητικό κέντρο της πλατείας Μικρασιατικού και Θρακικού Πολιτισμού, μέσω των οδών Παπάφη και Κλεάνθους.

Εξάλλου, προβλέπονται τα ακόλουθα έργα δημιουργίας ή αναβάθμισης πυρήνων πρασίνου και πράσινων διαδρομών:

   -Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού (Δήμος Θεσσαλονίκης)

   -Δημιουργία πράσινου πυρήνα για την αστική αναζωογόνηση πολεοδομικών ενοτήτων Νικόπολης (Δήμος Παύλου Μελά)

   -Ανάπλαση πάρκου Ν. Παπάζογλου (πρώην Αγ. Θεράποντα) (Δήμος Θεσσαλονίκης)

   -Αναβάθμιση πρασίνου της περιοχής των εργατικών κατοικιών Δαβάκη - Παπαφλέσσα - Γευγελή και Ν. Πλαστήρα (Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης)

   -Ανακατασκευή πάρκου Ούλωφ Πάλμε, στη Νέα Κρήνη (Δήμος Καλαμαριάς)

   -Διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου-Βούλγαρη (Δήμος Θεσσαλονίκης)

   -Ανάπλαση πάρκου Ρουμανικών, μεταξύ των οδών Βενιζέλου, Καραμανλή, Παπανδρέου στη Δ.Ε. Νεάπολης (Δήμος Νεάπολης - Συκεών)

   -Διαμόρφωση πλατείας στο ΟΤ Γ646 (Αγ. Γλυκερία) (Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη)

   -Διαμόρφωση χώρων πρασίνου στην επέκταση Πυλαίας (Περιοχή Δελφών) (Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη)

         Μιλώντας στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, επισήμανε ότι τα έργα αυτά είναι τα πρώτα που προτείνει η Μητροπολιτική Ενότητα για έγκριση, με κριτήριο τη σκοπιμότητα των έργων σε σχέση με τη στρατηγική της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Τόνισε ότι οι καρποί αυτής της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο έχουν αρχίσει να αποδίδουν και χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Γνωστοποίησε, δε, ότι το άμεσο προσεχές διάστημα, ίσως και τις επόμενες μέρες, θα φτάσουν για έγκριση στη Μητροπολιτική Ενότητα και τα έργα για τους επόμενους δύο άξονες του προγράμματος που αφορούν την αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου και τα έργα για πράσινα δώματα και κάθετους κήπους.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top