Το Lucy Art Residency διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά στην Καβάλα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, που συγκεντρώνει προσωπικότητες διεθνούς κύρους από τον χώρο της τέχνης και τείνει να γίνει πολιτιστικός θεσμός για την περιοχή.

Ξεκινάει αύριο, Πέμπτη 14 Ιουνίου, το δεύτερο Lucy Art Residency στην Καβάλα. Προσωπικότητες διεθνούς κύρους από τον χώρο της τέχνης φιλοξενούνται για 14 μέρες στην πόλη, στο πλαίσιο ενός προγράμματος πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα. Παράλληλα 18-22 Ιουνίου διοργανώνεται ένα φωτογραφικό workshop με θέμα το photobook και καταξιωμένους εισηγητές από Ελλάδα και εξωτερικό.

Το κοινό της Καβάλας θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους καλλιτέχνες και το έργο τους στην ημερίδα Lucy Art Residency Talks 2018 που διοργανώνεται το Σάββατο 23 Ιουνίου, στο Φυλάκιο Αξιωματικών, στο φρούριο της πόλης.

Ποιοι είναι οι φετινοί καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν στην Καβάλα;

Στις 14 Ιουνίου φτάνουν στην πόλη οι φετινοί φιλοξενούμενοι του Lucy Art Residency. Πρόκειται για τους καλλιτέχνες Martin Errichiello και Filippo Menichetti, οι οποίοι δουλεύουν ως ομάδα με την ονομασία “In Quatra Persona”. Οι καλλιτέχνες θα φιλοξενηθούν για δυο εβδομάδες στην Καβάλα στο ξενοδοχείο πέντε αστέρων, Lucy Hotel και στις 23 Ιουνίου θα παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό της πόλης.

Ο Martin Errichiello γεννήθηκε στη Νάπολη το 1987 και εργάζεται εκεί αυτή την περίοδο ασχολούμενος με μια πολυμεσική έρευνα σχετικά με την ταυτότητα της νότιας Ιταλίας. Από το 2008 προωθεί ανεξάρτητα editorial projects, δουλεύει στον οπτικοακουστικό τομέα και συνεργάζεται με ανθρωπολόγους, μουσικούς και καλλιτέχνες σε διάφορα έργα, έρευνες και εκθέσεις.

Ο Filippo Menichetti γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 1986. Το 2009, αφού αποφοίτησε στην Ψυχολογία στη La Sapienza της Ρώμης, αποφάσισε να ασχοληθεί πλήρως με τη φωτογραφία. Μετά από ένα χρόνο ταξιδεύοντας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Ασίας, παρακολούθησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο φωτορεπορτάζ στη Ρώμη. Από τα τέλη του 2013 μετακόμισε στη Νάπολη, όπου ζει και εργάζεται.

Πότε θα γίνει φέτος το Lucy Art Residency Talks;

Μετά την επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς επαναλαμβάνεται και φέτος Lucy Art Residency Talks 2018. Στις 23 Ιουνίου, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες θα συστηθούν στο κοινό της Καβάλας, παρουσιάζοντας το έργο τους στο Φυλάκιο Αξιωματικών, στο Φρούριο της πόλης. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκονται επίσης επιμελητές & γκαλερίστες διεθνούς κύρους που θα βρίσκονται στην πόλη, ως μέλη της κριτικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα στις ομιλίες συμμετέχουν:
In Quatra Persona aka. Filippo Menichetti and Martin Errichiello, νικητές καλλιτέχνες του Lucy Art Residency 2018
Tereza Zelenkowa & Peter Watkins, καλλιτέχνες που κέρδισαν το 2ο βραβείο
Ann-Christin Bertrand, επιμελήτρια στο φωτογραφικό ινστιτούτο C/O Berlin
Sylvain Couzinet-Jacques, καλλιτέχνης
Niccolo Fano, ιδρυτής της γκαλερί Materia στη Ρωμη
Klara Kallstrom & Thobias Faldt, ιδρυτές εκδοτικής πλατφόρμας B-B-B Books
Νικόλας Βεντουράκης, καλλιτεχνικός διευθυντής Lucy Art Residency
Void, ανεξάρτητος εκδοτικός οίκος και χώρος εναλλακτικών εκθέσεων
Lars Willumeit, ανεξάρτητος επιμελητής

Την ίδια ημέρα θα παρευρίσκονται και οι συμμετέχοντες στο φωτογραφικό workshop, με σκοπό να παρουσιάσουν τα photo books που δημιούργησαν και να γνωριστούν με το κοινό της πόλης.

Τι θα συμβεί 18-22 Ιουνίου;

Τη Δευτέρα 18 Ιουνίου ξεκινά το φωτογραφικό workshop "1+1=3 aSynecdoche, Kavala Workshop" που θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 22 Ιουνίου. Έντεκα φωτογράφοι και καλλιτέχνες που ασχολούνται ευρύτερα με την οπτική επικοινωνία, από Ελλάδα και εξωτερικό θα φιλοξενηθούν στην πόλη της Καβάλας, στο πλαίσιο του Lucy Art Residency. Η θεματική του workshop αφορά σε όλες τις φάσεις μιας φωτογραφικής αφήγησης: Από τα ερωτήματα που τίθενται πριν ακόμη πιεστεί το κλείστρο μέχρι τον σχεδιασμό και την έκδοση του φωτογραφικού βιβλίου.

Εισηγητές είναι οι καταξιωμένοι Σουηδοί καλλιτέχνες Klara Källström & Thobias Fäldt (kk-tf.com), ιδρυτές της πλατφόρμας www.b-b-b-books.com καθώς επίσης και η γνωστή δημιουργική ομάδα VOID (void.photo), που έχει έδρα σε Αθήνα και Λισσαβόνα.

Τα βιβλία-δοκίμια που θα κατασκευάσουν οι συμμετέχοντες θα παρουσιαστούν το Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 18.00 το απόγευμα, στο Φυλάκιο Αξιωματικών, έναν ιστορικό χώρο μέσα στο φρούριο της Καβάλας. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό της Καβάλας θα έχει την ευκαιρία να δει τις δουλειές των δημιουργών αλλά και να συνομιλήσει μαζί τους ανταλλάσσοντας απόψεις και ιδέες.

Τι είναι το Lucy Art Residency;

Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής κοινότητας στην πόλη της Καβάλας και η δημιουργία ενός hub τεχνών σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και διεθνείς παράγοντες και οργανισμούς του καλλιτεχνικού χώρου. Τα προγράμματα Art Residency, έχουν γίνει, τα τελευταία χρόνια μια παγκόσμια τάση στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή.

Στο πλαίσιο του Lucy Art Residency, ένας/μια καλλιτέχνης ή ένα duo καλλιτεχνών φιλοξενείται για δυο εβδομάδες στην Καβάλα με όλα τα έξοδα καλυμμένα. Την περίοδο αυτή, έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του στο κοινό της πόλης. Επιπλέον, διατίθεται ποσό για την ανάθεση δημιουργίας ενός έργου, το οποίο καλείται να δημιουργήσει αφού επιστρέψει στην έδρα του/της. Η φιλοξενία καλύπτεται από το ξενοδοχείο πέντε αστέρων, Lucy Hotel ενώ η επιλογή του/της καλλιτέχνη γίνεται από διεθνή επιτροπή.

Η θεματική για το 2018 έχει ως κεντρικό άξονα τον ελεύθερο χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέσο δημιουργίας ή έμπνευσης.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες καθώς και τα βιογραφικά καλλιτεχνών και κριτικής επιτροπής στην επίσημη ιστοσελίδα του Lucy Art Residency: lucyartresidency.com

Διοργάνωση: Μαρία Μιτζάλη
Καλλιτεχνικός διευθυντής: Νικόλας Βεντουράκης

Μέγας χορηγός: LUCY HOTEL
Με την υποστήριξη: ΔΗΛΩΦΕΛΕΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΒΑΛΑ

Alexandroupoli Online 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top