Σκοπιανοί, Βούλγαροι και Τούρκοι χρησιμοποιούν τις ονομασίες «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο», για να ενισχύσουν τις εξαγωγές κρασιών τους.

Με αφορμή την συμφωνία στις Πρέσπες για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, το agrotypos.gr αποκαλύπτει ότι οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν το «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξης» (ΠΓΕ) «Μακεδονία» στα κρασιά τους, ενώ οι Βούλγαροι χρησιμοποιούν την ονομασία «Θράκη» και οι Τούρκοι το «Αιγαίο».

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις διεθνείς αγορές οίνων και ήταν το θέμα της συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) με τον Πρέσβη κ. Λ. Παπακωνσταντινίδη, Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ και άλλα 6 στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Αμπέλου και Οίνου του ΥπΑΑΤ κ. Δ. Γραμματικός.

Στη συνάντηση τα στελέχη των Υπουργείων ενημερώθηκαν αναφορικά με τις περιπτώσεις χρήσης των γεωγραφικών ονομασιών «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο» σε κρασιά που παράγονται στα γειτονικά κράτη. Επίσης, αναλύθηκε και η γενικότερη εμπορική πολιτική που ακολουθείται από οινοποιεία, κυρίως όμορων χωρών, να προσδίδουν στα κρασιά τους στοιχεία ελληνικής ιστορίας και ελληνικότητας και να δημιουργούν πλάνη στους καταναλωτές ότι πρόκειται για ελληνικά προϊόντα.

Όπως τόνισε ο κ. Γραμματικός στον ΑγροΤύπο, «ξεκινά έρευνα από τα Γραφεία ΟΕΥ των ελληνικών πρεσβειών. Αυτή την στιγμή θα γίνει μια καταγραφή της έκτασης του προβλήματος και σε περίπου 15 ημέρες θα υπάρξει νέα συνάντηση για να δούμε τι μέτρα θα πάρουμε».

Κατόπιν της συνάντησης αυτής, αποφασίστηκε από το ΥΠΕΞ να σταλεί άμεσα εγκύκλιος στις ΟΕΥ όλων των ελληνικών πρεσβειών, με την οποία θα τους ζητείται να αναζητήσουν όλες τις ετικέτες οίνου που παραπέμπουν σε ελληνικές ΠΟΠ/ΠΓΕ ή σε στοιχεία ελληνικότητας και να υποβάλουν την σχετική τους αναφορά έως το τέλος Ιουνίου.

Με βάση το υλικό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη στο ΥΠΕΞ, προκειμένου να αναζητηθούν με την συνδρομή του ΣΕΟ νομικές οδοί και βάσεις για την προστασία του ελληνικού οίνου.


Πηγή: Alexandroupoli Online 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top