#ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΟΡΟΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ#
Τη βεντάλια των παροχών αρχίζει να ανοίγει η κυβέρνηση, 55 ημέρες πριν την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, σε μια προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα έχοντας το βλέμμα της στραμμένο στις κάλπες.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκινήσει τα παζάρια με τους θεσμούς για τις μεταμνημονιακές παροχές τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο που θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019. Μέχρι τότε αναμένεται να φανούν και τα πραγματικά περιθώρια που θα έχει η κυβέρνηση για φοροελαφρύνσεις και παροχές ανάλογα με τις εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ήδη, με την κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σχεδιάζει να εφαρμόσει μόνιμες μειώσεις φόρων ύψους 700 εκατ. ευρώ το 2019. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του χθες στο ΑΠΕ ανέφερε ότι εντός του Ιουλίου θα εκπονηθεί μια μελέτη ώστε να αποφασιστεί πως ακριβώς θα αξιοποιηθεί αυτός ο δημοσιονομικός χώρος, αν δηλαδή θα προκριθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ ή των κοινωνικών εισφορών για παράδειγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχουν εισηγήσεις ακόμη και για στοχευμένες μειώσεις έμμεσων φόρων.

Το πακέτο των φοροελαφρύνσεων και παροχών αναμένεται να ανοίξει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ όπου εκεί θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την ημερολογιακή έξοδο από τα Μνημόνια. Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός θα θελήσει να εμφανίσει ένα κλίμα ευφορίας.

Για το λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να κάνει τα αποκαλυπτήρια του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν φέτος πάνω από 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων μετά την έκθεση της Θεσσαλονίκης, περί τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, ο λογαριασμός του φόρου ακινήτων θα είναι φουσκωμένος για σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενους. Για περισσότερους από 200.000 το ραβασάκι θα είναι ιδιαίτερα βαρύ αφού θα γράφει περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2017 που θα υπερβαίνει ακόμη και τα 200 ευρώ.

Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, αφού η διάταξη με τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στο φόρο προβλέπει ότι στην περίπτωση βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο, πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει επί της ουσίας το προεκλογικό του πρόγραμμα με παροχές και με υποσχέσεις για μεγάλη βελτίωση της καθημερινότητας.

Στο μεγάλο αγκάθι, της μείωσης των συντάξεων, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019, με κεντρικό επιχείρημα πως «δημοσιονομικά δεν χρειάζεται». Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει τόσο στους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και το ΔΝΤ το ενδεχόμενο μια πρώτης έστω και συμβολικής αύξησης του κατώτατου μισθού ήδη από το 2018.

Η συμφωνία για μείωση των συντάξεων το 2019 και η μείωση του αφορολογήτου το 2020, ήρθε μετά τις ισχυρές πιέσεις που άσκησε το ΔΝΤ προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου.

Τα δεδομένα, από τότε, σύμφωνα με το κυβερνητικό σκεπτικό έχουν αλλάξει. Αφενός, μετά τις 20 Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα είναι σε πρόγραμμα και κυρίως το ΔΝΤ δεν ενεργοποίησε ποτέ το δικό του πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Αφετέρου, η προσδοκία είναι πως και φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ παραπάνω από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ και το 2019, ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς την εφαρμογή της προνομοθετημένης μείωσης των συντάξεων. Επομένως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις», ασχέτως εάν η σχετική μείωση αποτυπώνεται σε όλα τα κείμενα των δανειστών που σφράγισαν την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης .

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε, πολλές φορές στις προηγούμενες εβδομάδες έχει τονίσει ότι η συζήτηση δεν είναι της παρούσης, αφήνοντας διακριτικά ένα παράθυρο ανοιχτό για τη συνέχεια. Η συζήτηση αναμένεται ,σύμφωνα με τις πληροφορίες, να ανοίξει το φθινόπωρο με την κατάθεση του προϋπολογισμού του επομένου έτους.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top