«Βόρεια Μακεδονία» έναντι όλων, υπηκοότητα «Μακεδόνας πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» για όλες τις χώρες πλην Ελλάδας και «μακεδονική γλώσσα με την επισήμανση πως ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες προβλέπει, μαζί με συνταγματική αναθεώρηση της ΠΓΔΜ, η συμφωνία στο Σκοπιανό, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε διάγγελμα για τη συμφωνία στο Σκοπιανό προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας αργά το απόγευμα της Τρίτης, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει τον Πρόεδρο και τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιοχόμενο της συμφωνίας μετά το δεύτερο τηλεφώνημα με τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι μέχρι τότε δημόσιες επιβεβαιώσεις ανέφεραν πως η συμφωνία περιλαμβάνει ονομασία erga omnes και αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, μετά την οποία θα έρθει η κύρωση από την ελληνική Βουλή.

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι οι γείτονές μας συμφώνησαν να χρησιμοποιούν το όνομα "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", στη γλώσσα τους "Severna Makedonija"» ανέφερε ο Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η επιλογή του «Βόρεια» εμμέσως απαλείφει την σύνδεση με την αρχαία μακεδονική ταυτότητα. Με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, η Ελλάδα παίρνει πίσω την ιστορία της, την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας, την οποία είχαν καπηλευθεί παλαιότερες κυβερνήσεις της γείτονος.

Η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να επιλύσει ένα πρόβλημα που ταλάνιζε την ελληνική διπλωματία (αλλά και την ελληνική κοινωνία) για πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Παράλληλα προωθεί την σταθερότητα και συνεργασία σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την περιοχή, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και ανάπτυξης στα Βαλκάνια. Ενδεχόμενη παραπομπή της λύσης σε μελλοντική συγκυρία:

- θα οδηγούσε σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της χώρας (η οποία πέρυσι πέρασε σφοδρή κρίση) με επιπτώσεις στην ασφάλεια και της χώρας μας
- θα ενίσχυε τον ρόλο τρίτων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας
- θα αποδυνάμωνε τις προοδευτικές δυνάμεις στην εν λόγω χώρα, που επιθυμούν λύση, ανοίγοντας το δρόμο εκ νέου για εθνικιστικές δυνάμεις της γείτονος που καπηλεύονται την ιστορία της Ελλάδας.

Η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση ωστόσο, δε λύνει μόνο οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα της ονομασίας, διασφαλίζοντας διπλωματικό κεφάλαιο για άλλα μείζονα εκκρεμή ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αλλά το λύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υπηρετώντας στο έπακρο την εθνική γραμμή και διασφαλίζοντας ρητά και επίσημα πλέον τις θέσεις της χώρας.Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε λίγο πριν τις 19.00 με τον Κυριακο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, αφού όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Όσον αφορά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Προκοπή Παυλόπουλο θα πραγματοποιηθεί τελικά αύριο στις 09.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top