#ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ#

Με το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εμφανίζεται πρώτο και με διαφορά στις δημοσκοπήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά χωρίς να φαίνεται σαφής νίκη του Τούρκου προέδρου από τον πρώτο γύρο, διεξάγονται σήμερα εκλογές στην Τουρκία.

Στις κάλπες καλούνται να προσέλθουν 59.391.328 ψηφοφόροι, ενώ από άλλα 3.049.065 ψηφοφόροι του εξωτερικού έχουν ήδη ψηφίσει 1.486.408 σε κάλπες που στήθηκαν σε 123 αντιπροσωπείες της Τουρκίας σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι κάλπες αυτές έχουν μεταφερθεί σφραγισμένες στην Άγκυρα και θα ανοιχτούν στις 5 το απόγευμα, που θα ξεκινήσει η καταμέτρηση.

Οι κάλπες είναι ανοιχτές από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Ο Ερντογάν έδωσε μάχη με τον χρόνο, μέχρι την αυλαία των προεκλογικών εκδηλώσεων, δίνοντας την Παρασκευή επτά 7 ομιλίες και μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, στην οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή τα τελευταία χρόνια είναι πολύ μεγαλύτερη απ' ό,τι στις δυτικές χώρες και αγγίζει το 86%. Ζήτησε δε από τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα υποστηρίζουν, γιατί αυτό, όπως είπε, δείχνει τη δύναμη της δημοκρατίας.

Οι δημοσκόποι μέχρι την ημέρα της απαγόρευσης των δημοσκοπήσεων κατέγραφαν ως πρώτο με διαφορά το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δεν είναι όμως σαφές αν ο Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει στον πρώτο γύρο να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αφού οι περισσότερες δημοσκοπήσεις αποτύπωναν τάσεις γύρω στο 50%, εντός του πλαισίου του στατιστικού λάθους.

Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και το εάν το κουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών, με τον φυλακισμένο ηγέτη του Ντεμιρτάς, θα καταφέρει να ξεπεράσει το όριο του 10% για να μπει στην Βουλή. Αυτό θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και το ποιος θα έχει στη Βουλή την πλειοψηφία, η συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με το εθνικιστικό κίνημα ή η αντιπολίτευση.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top