Η τέταρτη γενιά της (αρχαιότερης στην οικογένεια BMW X) X5, ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο στην ιστορία του ιδρυτή της κατηγορίας Sports Activity Vehicle (SAV), ενός μοντέλου που μέχρι τώρα έχει πουλήσει πάνω από 2,2 εκατομμύρια μονάδες. Η νέα έκδοση της X5 θα παράγεται στο εργοστάσιο της μάρκας στο Spartanburg (ΗΠΑ) και θα λανσαριστεί τον Νοέμβριο του 2018.

Πρόκειται για ένα μεγάλο όχημα με «απλή» σχεδίαση, υψηλά επίπεδα άνεσης, σπορ χαρακτήρα, κύρος και πλούσιο καινοτόμο εξοπλισμό.Αισθητά μεγαλύτερη από την προκάτοχό της, κατά 36 mm σε μήκος (4.922 mm), κατά 66 mm σε πλάτος (2.004 mm) και κατά 19 mm σε ύψος (1.745 mm), έχει και μακρύτερο μεταξόνιο κατά 42 mm (2.975 mm).

Το εξωτερικό υιοθετεί μία στιβαρή και σαφή σχεδιαστική γλώσσα που εγκαινιάζεται για τα μοντέλα X. Έντονες, ανάγλυφες επιφάνειες, ακριβείς γραμμές, μεγάλη μάσκα με μονοκόμματο πλαίσιο, εντυπωσιακή χαρακτηριστική γραμμή και δυναμική γραμμή οροφής, με τρισδιάστατα πίσω φώτα, είναι μερικά στοιχεία της νέας σχεδιαστικής ταυτότητας, των μοντέλων Χ.

Το εσωτερικό αποπνέει φινέτσα και φρεσκάδα, χάρη στα υλικά, την σχεδίαση και την φιλοσοφία ελέγχου.


Μερικά από τα στοιχεία της νέας έκδοσης είναι τα εξής:

BMW Laserlight με Adaptive LED Headlights που διατίθενται προαιρετικά. Οι προβολείς έχουν εντυπωσιακή σχεδίαση. Οι φακοί εκτείνονται σε σχήμα Χ, με μπλε απόχρωση Laserlight ως στοιχείο ταυτότητας.
Το πρώτο μοντέλο BMW με ζάντες αλουμινίου 22-ιντσών (προαιρετικά). Ζάντες ελαφρού κράματος αλουμινίου M δύο ακτίνων και BMW Individual διατίθενται από το λανσάρισμα σε αυτή τη διάσταση.
Η νέα X5 θα παρουσιαστεί με τέσσερις εκδόσεις κινητήρων ως ακολούθως: Νέος V8 βενζινοκινητήρας με 462 hp στην X5 xDrive50i (δεν διατίθεται στην Ευρώπη), 6κύλινδρος εν σειρά βενζινοκινητήρας με 340 hp στην X5 xDrive40i και δύο 6κύλινδροι εν σειρά κινητήρες diesel με 400 hp στην X5 M50d και 265 hp στην X5 xDrive30d. Όλες οι κινητήριες μονάδες διαθέτουν τεχνολογία μετεπεξεργασίας καυσαερίων, που περιλαμβάνει φίλτρο σωματιδίων βενζίνης ή καταλύτη SCR, και πληρούν τις προδιαγραφές EU6d-TEMP, ενώ το 8τάχυτο κιβώτιο Steptronic τοποθετείται στάνταρ.

Το νέο μοντέλο διαθέτει xDrive intelligent all-wheel drive με νέο, πιο αποδοτικό σύστημα ελέγχου και αυξημένο ποσοστό κατανομής ισχύος στους πίσω τροχούς, στάνταρ. Το μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα προσφέρει αυξημένη ευελιξία, ελκτική πρόσφυση και κατευθυντική ευστάθεια στην επιτάχυνση κατά την έξοδο από τις στροφές και σε γρήγορη οδήγηση.Επίσης, η νέα Χ5 είναι το πρώτο μοντέλο της οικογένειας X με προαιρετικό πακέτο Off-Road. Αερανάρτηση και στους δύο άξονες, προστατευτική ποδιά μπροστά και πίσω, ειδικές ενδείξεις στον πίνακα οργάνων και το Control Display. Επιλογή τεσσάρων προγραμμάτων οδήγησης (modes) μέσω μπουτόν. Το ύψος της ανάρτησης και η απόκριση των xDrive, DSC, του κιβωτίου και του γκαζιού ρυθμίζονται ανάλογα ώστε να παρέχουν καλύτερο set up για οδήγηση στην άμμο, το χώμα, τις πέτρες ή το χιόνι.


Η ανάρτηση περιλαμβάνει Dynamic Damper Control με ηλεκτρονικά ελεγχόμενους αποσβεστήρες, στάνταρ. Νέα συστήματα πλαισίου διατίθεται για πρώτη φορά σε μοντέλο X, ενώ η αερανάρτηση και στους δύο άξονες προσφέρει ρύθμιση ύψους μέχρι 80 mm. Υπάρχει επιπλέον, Integral Active Steering, Adaptive M suspension Professional με ενεργές αντιστρεπτικές δοκούς.

Εσωτερικά έχουμε για πρώτη φορά την οθόνη Live Cockpit Professional (στάνταρ εξοπλισμός). Εξελιγμένο λειτουργικό σύστημα iDrive με πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων και Control Display 12,3- ιντσών. Σαφή γραφικά και επίπεδη δομή μενού, κατάλληλα για έλεγχο μέσω αφής, εξασφαλίζουν ταχεία πρόσβαση σε ρυθμίσεις και λειτουργίες. Εξατομικεύσιμες ενδείξεις, προσαρμοζόμενες στις συνθήκες παρέχουν στον οδηγό τις κατάλληλες πληροφορίες τη σωστή στιγμή.


Η οθόνη αυτή εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευκολία χρήσης χάρη στις πολλαπλές επιλογές (multimodal), Controller, φωνητικού ελέγχου (voice control) και συστήματος αναγνώρισης χειρονομιών.

Η νέα γενιά X5 έχει Head-Up Display με μεγαλύτερη επιφάνεια προβολής (τώρα 7 × 3,5 ιντσών), βελτιστοποιημένα 3D γραφικά και πρόσθετο περιεχόμενο απεικόνισης.Προαιρετική είναι και μια τρίτη σειρά καθισμάτων (διαθέσιμη από 12/2018) που προσφέρει δύο πρόσθετα καθίσματα. Η άνετη είσοδος / έξοδος επιτυγχάνεται χάρη στην ηλεκτρικά αναδιπλούμενη δεύτερη σειρά καθισμάτων.

Η διαιρούμενη πίσω πόρτα, επιτρέπει hands-free άνοιγμα / κλείσιμο και των δύο τμημάτων με προαιρετική λειτουργία Comfort Access. Το αυτόματο κάλυμμα χώρου αποσκευών κατεβαίνει ηλεκτρικά μέχρι το πάτωμα (υπολογίζεται ότι θα διατίθεται από 12/2018), ενώ η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών μπορεί να αυξηθεί από 645 λτ σε μάξιμουμ 1.860 λτ.


Το στάνταρ δερμάτινο σαλόνι παρουσιάζεται σε νέα έκδοση Vernasca και μαζί με το –προαιρετικό- Individual Merino leather, διατίθενται σε τέσσερις αποχρώσεις.

Το επίπεδο της άνεσης των επιβατών, αναβαθμίζουν τα:

Πολυρυθμιζόμενα καθίσματα με λειτουργία μασάζ, σύστημα ελέγχου κλιματισμού τεσσάρων ζωνών, θερμαινόμενα υποβραχιόνια, ποτηροθήκες με λειτουργίες ψύξης/θέρμανσης στην κεντρική κονσόλα, Πανοραμική κρυστάλλινη οροφή Sky Lounge με 23% μεγαλύτερη κρυστάλλινη επιφάνεια, πακέτο Ambient Air για αρωματισμό εσωτερικού, Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System (διαθέσιμο από 12/2018), Σύστημα ψυχαγωγίας πίσω επιβατών Professional με οθόνη αφής 10,2 ιντσών (εκτιμώμενη διαθεσιμότητα από 12/2018).


Στην 4η γενιά Χ5 έχουμε και την πρώτη εμφάνιση νέων εφαρμογών κρυστάλλινων στοιχείων (προαιρετικά) για το νέο επιλογέα ταχυτήτων, τον Controller, το μπουτόν start/stop στην κεντρική κονσόλα και το χειριστήριο του ηχοσυστήματος.

Τα συμβατά κινητά τηλέφωνα, μπορούν να φορτιστούν αυτόματα και το Display Key προβάλλει πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου και επιτρέπει τον έλεγχο των λειτουργιών του οχήματος.

Ο αναβαθμισμένος φωτισμός περιβάλλοντος (προαιρετικός) γίνεται με Welcome Light Carpet για την περιοχή εισόδου στο αυτοκίνητο και Dynamic Interior Light με παλλόμενο φωτισμό του πίνακα οργάνων (κατά τη λήψη εισερχόμενων κλήσεων) και στην επένδυση θυρών (όταν η πόρτα ανοίγει με τον κινητήρα σε λειτουργία).


Η νέα γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού κάνει ένα ακόμα βήμα προς την αυτοματοποιημένη οδήγηση, καθώς το Driving Assistant Professional περιλαμβάνει εξελιγμένη έκδοση Active Cruise Control με λειτουργία Stop & Go, Steering & lane control assistant, Lane Change Warning & Lane Departure Warning, προστασία από πλευρική σύγκρουση, υποστήριξη ελιγμού αποφυγής εμποδίου, Προειδοποίηση Διέλευσης κυκλοφορίας, Προειδοποίηση Προτεραιότητας και Προειδοποίηση πορείας στο αντίθετο ρεύμα.

Για πρώτη φορά διατίθεται το Emergency Stop Assistant που φρενάρει το όχημα αυτόματα, εάν χρειαστεί και το κατευθύνει στο πλάι του δρόμου.

Το Parking Assistant διαθέτει αυτοματοποιημένη διαμήκη και εγκάρσια καθοδήγηση. Νέο Reversing Assistant αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης, έχοντας προηγουμένως καταγράψει δεδομένα με εμπρόσθια κίνηση για μία απόσταση έως 50 m, ώστε να τα χρησιμοποιήσει στην οπισθοπορεία. Το Parking Assistant Plus περιλαμβάνει επίσης Surround View, Top View, Panorama View και Remote 3D View.


Τέλος, το BMW ConnectedDrive, προσφέρει πλήρη συνδεσιμότητα μεταξύ οχήματος και ψηφιακών συσκευών του πελάτη μέσω του προσωπικού βοηθού ταξιδιού BMW Connected. Το Digital Key επιτρέπει στον οδηγό να ανοίγει το όχημα και να βάζει εμπρός τον κινητήρα χρησιμοποιώντας το smartphone του, ενώ η διασύνδεση με άλλα οχήματα BMW επιτρέπει την ανταλλαγή προειδοποιήσεων κινδύνων.
Νίκος Τσάδαρης
Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top