#ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΚΑΙ ΑΓΚΥΡΑ#

Στα χέρια της Τουρκίας περνούν σήμερα τα δύο πρώτα μαχητικά F-35 παρά την προσπάθεια του Κογκρέσου να θέσει εμπόδια στην προμήθεια 100 αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών.

«Οι απαραίτητες επαφές έχουν γίνει με τις ΗΠΑ και η παράδοση των πρώτων F-35 θα πραγματοποιηθεί αύριο» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ, δύο ημέρες μετά τη σχετική ψηφοφορία στην αμερικανική Γερουσία.

Οι Αμερικανοί βουλευτές αντιτίθενται στην πώληση των F-35, θεωρώντας casus-belli την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν εγκρίνει το σχέδιο νόμου, με το οποίο τίθενται εμπόδια στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών. Πάντως μέχρι στιγμής η απόφαση δεν έχει υπογραφεί ακόμη από τον πρόεδρο Τραμπ.

«Η ψήφος στο Κογκρέσο δεν έχει καμία αξία για εμάς» τόνισε, παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με την Άγκυρα αλλά και με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, η παράδοση των F-35 θα γίνει σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετάσχει και η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin.

Ο Lockheed Martin θα πραγματοποιήσει την τελετή στο Fort Worth και τα αεριωθούμενα αεροσκάφη θα μεταφερθούν στη βάση αεροπορικής δύναμης στην Αριζόνα, όπου θα λάβουν εκπαίδευση οι Τούρκοι.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ων ΗΠΑ, Mike Andrews αρνήθηκε να σχολιάσει το νομοσχέδιο που ψήφισε το Κογκρέσο λέγοντας ότι η Τουρκία είναι ένα από τα βασικά μέλη του ΝΑΤΟ και συμμετέχει στο αναπτυξιακό έργο F-35.

Στην τελετή η Τουρκία θα εκπροσωπείται μόνο από τον αναπληρωτή υφυπουργό για την υποεπιτροπή αμυντικών βιομηχανιών, καθώς και έναν στρατηγό.

Δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον αμερικανικό στρατό.

Σύμφωνα με τη hurriyet υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να περιορίσουν τη χρήση των F-35 από την Τουρκία μέσω της μη παροχής των απαραίτητων ενημερώσεων σχετικά με το περίπλοκο σύστημα επικοινωνίας, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει την πολιτική της στα S-400. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν υπαινίχθηκε ότι θα υποστηρίξει την κίνηση του Κογκρέσου για τα F-35, αλλά υπό αυξημένη πίεση, θα μπορούσε να αναζητήσει και άλλες επιλογές.

Τι έλεγε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ
Για ατυχή εξέλιξη έκανε λόγο μόλις προχθές ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρει την πώληση των F-35 στην Τουρκία.

«Η Τουρκία δεν είναι χωρίς εναλλακτικές. Τέτοιες προσπάθειες είναι λυπηρές και είναι ενάντια στην ψυχή της στρατηγικής συνεργασίας» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Το σχόλιο αυτό του Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την Hurriyet έρχεται μετά το πέρασμα από την Γερουσία, την Δευτέρα, του αμυντικού σχεδιασμού των ΗΠΑ, ύψους 716 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει την αποφυγή της πώλησης στην Τουρκία των F-35.Πηγή: newsbeast.gr

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top