Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ προβλέπεται η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, δεν περιλαμβάνεται κάτι ανάλογο για την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Μεταφορικό Ισοδύναμο στα νησιά, το οποίο αφορά και το νησί της Σαμοθράκης. Αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας να απολαμβάνουν τιμές σε μεταφορές και εμπορεύματα ίδιες με τους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, μέσω της επιδότησης του κόστους.

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Μηχανισμός εφαρμογής, κρατική εποπτεία και γενικοί όροι υλοποίησης του Μεταφορικού Ισοδυνάμου και άλλες διατάξεις», στο Μέρος Β΄ και στο άρθρο 12 προβλέπεται η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Σχολή Πλοιάρχων) με έδρα στην Κάλυμνο.

Όμως, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, εν τούτοις δεν περιλαμβάνει και δεν αναφέρει κάτι ανάλογο για την ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη.

Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αλεξανδρούπολη, πριν από δύο μήνες, στην συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη και τον Πρόεδρο του ΟΛΑ Χρήστο Δούκα, τόνισε τη βούληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του ιδίου για την ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη.Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε για ακόμη μια φορά την στήριξή του στην ίδρυση Λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη και αναφερόμενος στο θέμα ξεκαθάρισε πως «όσες πιέσεις και εάν ασκούν διάφοροι παράγοντες αυτή η ακαδημία να λειτουργήσει στην Αθήνα, βούλησή μου και βούληση του πρωθυπουργού είναι αυτό που λέμε να το κάνουμε. Είναι κατηγορηματική λοιπόν η δέσμευση μου και για αυτό ζητήσαμε και την συνδρομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης». Όπως διευκρίνισε μετά την εκλογή του νέου πρυτανικού σχήματος του ΔΠΘ, το οποίο θα αναλάβει πολύ σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της σχολής, θα προχωρήσει το θέμα... σε συνεννόηση με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την εύρεση χώρου στέγασης της Λιμενικής Ακαδημίας (σχετικό δημοσίευμα εδώ).

Σε δηλώσεις του για το νομοσχέδιο, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, ανέφερε:

«Επιτέλους το υπουργείο Ναυτιλίας προχωράει με νομοσχέδιο την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου για τη Σαμοθράκη. Ένα σημαντικό θέμα που από το 2015 επιτακτικά αναδείξαμε με παρεμβάσεις και υπομνήματά μας στο υπουργείο, με στόχο την επιδότηση του καταβαλλόμενου μεταφορικού κόστους για πολίτες και εμπορεύματα από και προς το ακριτικό μας νησί, σε αναλογία με τις τιμές που ισχύουν για τις ίδιες αποστάσεις στην ηπειρωτική χώρα. Είναι μια απόφαση που δεχόμαστε με ικανοποίηση καθώς μέχρι ενός βαθμού, θα εξισορροπήσει ανισότητες που αντιμετωπίζει η Σαμοθράκη».

Ο κ. Πέτροβιτς δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι ενώ στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη που προβλέπει την ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, δεν περιλαμβάνει κάτι ανάλογο για την ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη.

«Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε το ίδιο για τη διάταξη του νομοσχεδίου, που ενώ προβλέπει ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο, εν τούτοις δεν περιλαμβάνει και δεν αναφέρει κάτι ανάλογο για την ίδρυση Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα, που οφείλουν να θέσουν οι βουλευτές του Έβρου, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, προς αποκατάσταση μιας χρόνιας αδικίας και εξαγγελίας, που ουδέποτε υλοποιήθηκε», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Πέτροβιτς:


Alexandroupoli Online 

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top