Αυξήσεις που ανέρχονται σε ποσοστό 67% κατά μέσο όρο θα ισχύσουν στα διόδια της Εγνατίας Οδού από την πρώτη Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών οικονομικών και υποδομών.


Η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης αποτελούσε ένα από τα προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου μνημονίου για το κλείσιμο του προγράμματος, αλλά και για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού παραχώρησης της Εγνατίας Οδού έως και 35 έτη ο οποίος είναι σε εξέλιξη.

Με τη νέα απόφαση η χρέωση ανά χιλιόμετρο στο μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της χώρας ορίζεται σε πέντε λεπτά, από τρία λεπτά που είναι τώρα για την κατηγορία οχημάτων 2, που αφορά στα συμβατικά ΙΧ.

Ως εκ τούτου, για την απόσταση των 658 χιλιομέτρων από την Ηγουμενίτσα έως τους Κήπους στον Έβρο, οι οδηγοί θα πρέπει να καταβάλλουν 32,9 ευρώ από 19,7 ευρώ που πληρώνουν τώρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση στην τιμή των διοδίων υπερβαίνει το 100%, όπως στα Μάλγαρα όπου το αντίτιμο θα διαμορφωθεί στα 3 ευρώ από 1,20 που ισχύει τώρα. Σταθμός διοδίων προβλέπεται να λειτουργήσει μέσα στο 2019 και κοντά στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Η χρέωση για τα συμβατικά ΙΧ θα διαμορφωθεί σε 70 λεπτά.

Εντός του 2019 θα λειτουργήσουν 18 μετωπικοί σταθμοί σταθμοί διοδίων στην Εγνατία Οδό, από 13 που λειτουργούν τώρα, ενώ η κοινή απόφαση των κυρίων Σπίρτζη και Τσακαλώτου προβλέπει επίσης την κατασκευή 43 πλευρικών σταθμών διοδίων.

Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2019 καταργούνται όλες οι απαλλαγές από την πληρωμή διοδίων, εκτός από εκείνες που αφορούν σε ανέργους.

Επίσης Μάλλον τη Δευτέρα θα γίνουν επίσημα γνωστές οι άμεσες ενέργειες της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια σε σχέση με το έργο της κατασκευής των διοδίων στην Παράκαμψη. Σύμφωνα με πληροφορίες έλεγχος στο σημείο του έργου και των εργασιών γενικότερα (όπως αυτός του Δασαρχείου) έγινε και από τη Δημοτική επιχείρηση. Η ευρύτερη περιοχή είναι δικής της ιδιοκτησίας, εντάσσεται στη γνωστή δημοτική έκταση Εσκί Καπού.

Ο έλεγχος που έγινε από τοπογράφο απέδειξε ότι η Εγνατία Οδός ΑΕ έκανε εργασίες σε τουλάχιστον 5 στρέμματα της Δημωφέλεια χωρίς να υπάρχει άδεια και ουσιαστικός λόγος. Πρόκειται για έκταση ακριβώς πίσω και κάτω από το υπό κατασκευή κτίριο διοίκησης των διοδίων. Η Δημωφέλεια ετοιμάζει μήνυση κατά της Εγνατίας Οδού ΑΕ αλλά αγωγή αποζημίωσης! Η αύξηση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, με τους Δημάρχους αλλά και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να δηλώνουν ότι θα βρεθούν απέναντι, και μάλιστα όπως δήλωσε ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, με εχθρική συμπεριφορά. "Είναι αδιανόητο, άνθρωποι και προϊόντα, να διακινούνται με μία τέτοια άυξηση, καθώς ήδη υπήρχε αδυναμία μετακίνησης με την υπάρχουσα τιμή. Δεν μπορώ να αντιληφθώ πως μία αριστερή κυβέρνηση δίνει στα "νύχια"  των εργολάβων, τον λαό ο οποίο ήδη κινείται μετά βίας" πρόσθεσε.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top