Χιλιάδες στρέμματα σε πλήθος καλλιεργειών έμειναν απότιστα με την έναρξη της αρδευτικής περιόδου. Και αυτό λόγω της απόφασης της ΔΕΗ να κόψει το νερό σε ορισμένους ΤΟΕΒ που διατηρούσαν μεγάλες οφειλές προς την επιχείρηση.

Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης υπάρχουν Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων που βρίσκονται σε δυσμενή θέση. Κανούν προσπάθειες ώστε να βρούν χρυσή τομή του προβλήματος, όμως η ΔΕΗ τους κλείνει την πόρτα.

Χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανιδης εκπροσωπώντας το ΤΟΕΒ Ρέμβης στη Δράμα δήλωσε,«Το πρόβλημα είναι ότι η ΔΕΗ δεν δέχεται να συζητήσει. Ζητήσαμε 24 δόσεις αλλά δεν δέχονται».

Από τον ΤΟΕΒ Φιλίππων Καβάλας μεταφέρουν ότι δεν έχουν καθόλου χρέη στη ΔΕΗ.

Από τον ΤΟΕΒ Φερών Έβρου δηλώνουν ότι στα αρδευτικά τα οφειλόμενα είναι ελάχιστα, ύψους 20.000 ευρώ και πληρώνουν έναντι. Έχουν ξοφλήσει τους παλαιότερους λογαριασμούς και προχωρούν ομαλά.

Το πρόβλημα εστιάζεται σε λογαριασμούς αποστραγγιστικών αντλιοστασίων που έχουν ΑΦΜ ΥΠΑΑΤ. Ο Οργανισμός δεν μπορεί ν’ αναλάβει την αποστράγγιση του ΔΕΛΤΑ Έβρου και στις τελευταίες πλημμύρες χρειάστηκε ν’ αποκατασταθεί το κομμένο ρεύμα προκειμένου να γίνει η αποστράγγιση των εκτάσεων. Τώρα, τα αντλιοστάσια δουλεύουν.

Ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης ζητά εδώ και καιρό από το ΥΠΑΑΤ ξεκαθάρισμα. Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Νατάσα Γκαρά δηλώνει ότι οι αρμοδιότητες ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ πέρασαν στις περιφέρειες εδώ και δυο χρόνια, με βάση νόμο του 2016, οπότε πέρασαν και τα συγκεκριμένα χρέη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δηλώνει πως μπορούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί και από την περιφέρεια εφόσον το υπουργείο υποδείξει τον τρόπο.

Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών βρίσκονται σε επικοινωνία με την περιφέρεια ώστε να βρεθεί κωδικός στην περιφέρεια για να πληρωθούν οι δαπάνες και τα χρέη. Το βέβαιο είναι ότι οι παραγωγοί οφείλουν να καταβάλλουν στον κάθε ΤΟΕΒ μόνο τις εισφορές που τους αναλογούν για τα αρδευτικά αντλιοστάσια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες περιφέρειες το σκηνικό δεν αλλάζει, αναγκαία κρίνετε η ρύθμιση των οφειλών, κυρίως για να ανασάνουν οι ίδιοι οι αρδευτές, οι οποίοι δίνουν μάχη επιβίωσης για να μπορέσουν να ποτίσουν στην τρέχουσα κρίσιμη περίοδο, και να μην χαθούν οι κόποι μιας ολόκληρης χρονιάς.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top