Η Ελλάδα έχει διορθώσει πολλές από τις διαρθρωτικές της ανισορροπίες που την κατέστησαν «ειδική περίπτωση» εντός της ευρωζώνης και είναι έτοιμη να πάρει στα χέρια της τις οικονομικές της αποφάσεις όταν λήξει το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια διαφορετική χώρα», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο σε συνέδριο. «Η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να πάρει στα δικά της χέρια τη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξής της, εντός του πλαισίου του ευρώ, και μπορεί πάντα να βασίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη εάν παραμείνει στο δρόμο της εσωτερικής υπευθυνότητας».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συμφωνήσουν επί της αρχής για ένα δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) για τις τράπεζες εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου, τόνισε ο Σεντένο.

Ο Σεντένο δήλωσε ότι η ιδέα να διευρυνθεί ο ρόλος του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, γνωστού ως Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), καθιστώντας τον επίσης δίχτυ ασφαλείας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης για τις τράπεζες, έχει τώρα ευρεία στήριξη εντός του Eurogroup.

Το ευρωπαϊκό, χρηματοδοτούμενο από τον τραπεζικό τομέα, ταμείο διάσωσης για τις προβληματικές τράπεζες συστήθηκε στο πλαίσιο ενός σχέδιο τραπεζικής ένωσης κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά ακόμα δεν έχει αρκετούς πόρους για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη τραπεζική κρίση, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί ένα δίχτυ ασφαλείας.

Το ζήτημα αυτό καθώς και ένα ενιαίο σύστημα ασφάλισης καταθέσεων εδώ και καιρό παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ωστόσο η πρόσφατη μεταστροφή της Γερμανίας υπέρ ενός διχτυού ασφαλείας άνοιξε το δρόμο προς μία συμφωνία.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Λισαβόνα, ο Σεντένο δήλωσε ότι «μόνο κάποιες λεπτομέρειες χρειάζεται να βελτιωθούν στις διαπραγματεύσεις, όπως η διαδικασία λήψης απόφασης για τη χρήση αυτού του διχτυού ασφαλείας και η ημερομηνία εφαρμογής του, που θα μπορούσε να είναι πριν το 2024».

«Ωστόσο, αναμένω ότι έως τα τέλη του μήνα θα μπορούσαμε να έχουμε μια συμφωνία επί της αρχής. Θα είναι απλά ένα βήμα, αλλά θα αλλάξει τον τρόπο που οι επενδυτές αξιολογούν τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης», δήλωσε ο Σεντένο, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι αναμένει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28-29 Ιουνίου να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις του ταμείου διάσωσης, κάτι που αναμένεται να του δώσει περισσότερες εξουσίες και εργαλεία.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top