Κοινή συνέντευξη Τύπου για το Σκοπιανό παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 21 Ιουνίου 2018 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστου Μέτιου.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι «η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν κάποτε ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».

Ο Χρήστος Μέτιος όχι μόνον έδωσε το «παρών» στην κοινή συνέντευξη Τύπου των αυτοδιοικητικών της Μακεδονίας, αλλά προχώρησε και σε δήλωση, ζητώντας μία συμφωνία για την ονοματοδοσία της πΓΔΜ «χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ.

Χρήστος Μέτιος: Επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης που θα σέβεται την ιστορία της περιοχής
«Ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είμαι αντίθετος στη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δυστυχώς, σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα μας πάνω από 25 χρόνια, η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς να λάβει υπόψη τις εθνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες των πολιτών.

Υπέγραψε μια συμφωνία χωρίς να ενημερώσει την κοινωνία και τα πολιτικά κόμματα.

Οι κύριες ανησυχίες μου εστιάζονται στο γεγονός ότι στο Άρθρο 1 της Συμφωνίας αναγνωρίζεται «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα.

Το άρθρο 7, βέβαια, αναφέρει ότι οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν διαφορετικό νόημα για τους δύο λαούς. Ότι αναφέρονται στο «διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά» του κάθε λαού.

Σημειώνει επίσης ότι η λεγόμενη «μακεδονική» γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και δεν έχει σχέση με τον «αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά» της βόρειας Ελλάδας.

Παρά τις διευκρινίσεις αυτές, η αναγνώριση «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γιατί δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας μας με τα Σκόπια: τον μακεδονικό αλυτρωτισμό.

Κι αυτό γιατί μπορεί η ονομασία Βόρεια Μακεδονία που συμφωνήθηκε να δίνει στο γειτονικό κράτος γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός όμως του κράτους αυτού δεν αποκτά αντίστοιχο προσδιορισμό.

Με άλλα λόγια, «Μακεδόνες» μπορεί να υπάρχουν τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, δηλαδή τα Σκόπια, όσο και στη νότια, την ελληνική Μακεδονία.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργεί και η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας.

Συνεπώς, αν δεχτούμε την ύπαρξη «μακεδονικής» εθνότητας και γλώσσας, ο γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα του κράτους δεν έχει νόημα.

Εμείς από την πλευρά μας επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης, που θα σέβεται την ιστορία της ευρύτερης περιοχής και θα αποτελεί εγγύηση για την ειρήνη και την ασφάλεια, έτσι ώστε οι λαοί μας να καλλιεργήσουν απρόσκοπτα σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και ανάπτυξης.

Επιθυμούμε τη φιλία με τους βόρειους γείτονές μας. Επιθυμούμε τη συνεργασία και την κοινή μας ανάπτυξη.

Θεωρούμε όμως πως η συνεργασία μπορεί να πετύχει μόνο όταν δεν υπάρχουν σκιές και ασάφειες στις μεταξύ μας σχέσεις. Όταν θα είμαστε ξεκάθαροι και θα έχουμε φροντίσει να εξαλείψουμε κάθε σημείο διαφωνίας.

Ένα πρόβλημα για παράδειγμα που μπορεί να προκύψει στο μέλλον και να ταλαιπωρήσει τις δύο χώρες λόγω της συμφωνίας είναι το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών και της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων μας.

Πιστεύουμε σε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας για τους λαούς των Βαλκανίων.

Θέλουμε οι περιοχές της βόρειας Ελλάδας από όριο και ανάχωμα απέναντι σε κινδύνους που ήταν για δεκαετίες να γίνουν πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης.

Για να το πετύχουμε όμως πρέπει να βασιστούμε στην αμοιβαία κατανόηση και στον σεβασμό της ιστορίας χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις».Eπίσης Για 4η φορά μέσα σε 5 μέρες πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιουνίου 2018 στην Καβάλα συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη και στη συνέχεια πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, με αφορμή την ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία».

Άνθρωποι όλων των ηλικιών φώναξαν συνθήματα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και κατά των πολιτικών και έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι Μακεδονικών Σωματείων από τον Νομό Πέλλας, αποδίδοντας τα εύσημα στην Καβάλα «γιατί βρίσκεται κάθε μέρα στους δρόμους για τη Μακεδονία».

Η συγκέντρωση θα επαναληφθεί και την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 στο ίδιο σημείο στις 20:00, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι προετοιμασίες για τη συγκέντρωση των τριών Νομών, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών στην Αμφίπολη το πρωί της Κυριακής 1 Ιουλίου 2018.Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top