Η Επιτροπή της Βουλής των Σκοπίων ενέκρινε με 69 ψήφους υπέρ το σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των Σκοπίων και της Ελλάδας. Σαράντα βουλευτές αντιτάχθηκαν.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, η κύρωση στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει στο τέλος του μήνα εάν η πΓΔΜ θα πάρει μια ημερομηνία για διαπραγματεύσεις.
Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία για το ονοματολογικό, έδωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Στην πρώτη εφ’όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συμφωνίας των Πρεσπών, την περασμένη Κυριακή, έκανε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

«Τέλειωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής», είπε αναφερόμενος στην επίτευξη της συμφωνίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι, «η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δε φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα», ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στις επί μέρους συνθήκες της συμφωνίας, είπε πως «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια», παρομοιάζοντας την αλλαγή με νιόπαντρο ζευγάρι που τσακώνεται για το όνομα του παιδιού του.Διακριτική, αλλά με ισχυρό μήνυμα θέση έλαβε η Γενική Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κατά την τελευταία συνεδρίασή της στο θέμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για την ονοματοδοσία των Σκοπίων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ και επικεφαλής της οικείας Ιερατικής Σύναξης κ. Στέφανος, πρότεινε να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες τόσο στο κτίριο της Μητρόπολης όσο και σε όλους τους Ιερούς Ναούς, ως ένδειξη δυσαρέσκειας της τοπικής Εκκλησίας στην ονομασία των Σκοπίων ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η πρόταση έγινε δεκτή από τους κληρικούς και ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένους Ιερούς Ναούς, αλλά και στο κτίριο της Μητρόπολης. Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης έγκειται κυρίως στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε κληρικού της κάθε ενορίας και δεν έχει «εκτελεστικό» χαρακτήρα.


Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top