Μεγάλες αλλαγές, που θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, ετοιμάζει η Ευρώπη για τους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το Reuters το προσχέδιο της απόφασης περιλαμβάνει από οικονομική και τεχνική βοήθεια σε χώρες απ’ όπου προέρχονται οι μετανάστες της Αφρικής, ως οικονομικά κίνητρα στις χώρες εισόδου, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες, ώστε να μένουν σε αυτές.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να δημιουργήσουν έναν στρατό φύλαξης των θαλάσσιων και των χερσαίων συνόρων, αλλά και να δημιουργήσουν χώρους υποδοχής σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Πλέον είναι υπό διαπραγμάτευση η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε χώρες όπως η Τυνησία ή η Αλβανία.

Την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν οι ηγέτες δέκα κρατών της ΕΕ για να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω ανάσχεση της «παράνομης μετανάστευσης» προς την Ευρώπη και των περιορισμών των μετακινήσεων αυτών που αιτούνται άσυλο, αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής απόφασης.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Βουλγαρίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, χώρες που έχουν απορρίψει το πρόγραμμα ανακατανομής των προσφύγων, δεν θα συμμετάσχουν στη σύνοδο. Η συνάντηση θα ορίσει το πλαίσιο για ευρύτερη συμφωνία επί του μεταναστευτικού κατά τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα κύρια σημεία της απόφασης είναι:

-Οι δέκα προειδοποιούν να μην λαμβάνονται «μονομερή και ασυντόνιστα μέτρα» για τη μετανάστευση, όπως αυτά που πρότεινε το CSU.

-Με στόχο τη μείωση των αφίξεων, συμφωνούν να αυξήσουν τις δαπάνες για την αποτελεσματικότερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, διαθέτοντας περισσότερους πόρους και εξοπλισμό στα κοινά τους σύνορα και στην ακτοφυλακή, ώστε μέχρι το 2020 να έχει συγκροτηθεί δύναμη 10.000 προσώπων.

-Για τον ίδιο σκοπό, θα συνεργαστούν ευρύτερα με χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Λιβύη, το Μαρόκο, ο Νίγηρας και η Τυνησία, ώστε «να μειωθούν περισσότερο οι αφίξεις στην ΕΕ».

-Θα υποστηρίξουν την παράταση των κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, εκπαιδεύοντας την ακτοφυλακή της Λιβύης και θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε χώρες που αρνούνται να δεχθούν πίσω πολίτες τους, η αίτηση ασύλου των οποίων έχει απορριφθεί.

-Θα προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη, οικονομική ή άλλη, σε χώρες πρώτης γραμμής όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

-Θα υποστηρίξουν «την αύξηση των δυνατοτήτων προστασίας και υποδοχής προσφύγων και μεταναστών από χώρες εκτός ΕΕ».

-Θα καταπολεμήσουν τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» των αιτούντων ασύλου σε άλλες χώρες της ΕΕ και θα συμφωνήσουν να εντείνουν τους ελέγχους σε σταθμούς λεωφορείων και τρένων, καθώς και στα αεροδρόμια της ΕΕ.

-Θα αποφασίσουν να χορηγούν κοινωνικά επιδόματα μόνον σε αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην χώρα που χειρίζεται την υπόθεσή τους.

-Θα συμφωνήσουν στη σύναψη διμερών συμφωνών για «επανεισδοχές και μεταφορές» και θα καθιερώσουν νέες διαδικασίες για να διευκολύνουν την επιστροφή αιτούντων ασύλου στις χώρες όπου υπέβαλαν την αίτησή τους.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top