«Η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά σε θέματα εθνικής κυριαρχίας» διαμηνύει στη Μόσχα η Αθήνα όπως τόνισε κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την έκτακτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών στην οποία δόθηκε έμφαση στην κρίση με τη Ρωσία.  Η συνάντηση των κ. Τσίπρα και Κοτζιά διήρκεσε μιάμιση ώρα.

«Κατά τη συζήτησή τους, υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με την Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων δεν είναι στην δικιά μου αντίληψη» σημείωσε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών.

Το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με ττην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα. Τον πρωθυπουργό είχε καλέσει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ρώσος ΥΠΕΞ ήταν «προπομπός» της επίσκεψης αυτής. Επίσης, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις της διπλωματικής κρίσης στον τουρισμό και στην οικονομία, ενώ η κυβέρνηση αναμένει τα αντίποινα της Ρωσίας, δηλαδή την απέλαση ελλήνων διπλωματών, τις αμέσως επόμενες ώρες.

Στη διάψευση ελληνικών διπλωματικών πηγών ότι το αίτημα της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά, έχει προχωρήσει πάντως η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, παραθέτοντας παλαιότερη αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε ανάρτησή της στο Twitter τις προηγούμενες μέρες.


: ότι αφορά την επίσκεψη του Υπ.Εξ. της Ρωσίας Σεργκέι στην - έχουμε την πρόσκληση που απέστειλε ο Υπ.Εξ. Νίκος , αλλά δεν απαντήσαμε σε αυτή ακόμα.

Την ακύρωση της επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας στο πρακτορείο TASS. Σύμφωνα με τους Ρώσους η ημερομηνία που είχε προταθεί από την ελληνική πλευρά δεν είναι πλέον διαθέσιμη.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρέσβης ανέφερε ότι η Ρωσία σκοπεύει να απελάσει Έλληνες διπλωμάτες σε αντίποινα για την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών προ ημερών από την ελληνική πλευρά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει τον αριθμό και την ημερομηνία απέλασης.

«Δεν μιλάει για ακύρωση ο Ρώσος πρέσβης, αλλά για το ακατάλληλο της στιγμής για την επίσκεψη του Λαβρόφ» αποσαφήνιζαν πάντως οι ελληνικές διπλωματικές πηγές.

ΚΙΝΑΛ: «Απαιτούνται εθνικά υπεύθυνοι χειρισμοί»

«Η γεωπολιτική ρευστότητα στην περιοχή απαιτεί εθνικά υπεύθυνους χειρισμούς. Μετά τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών και την ακύρωση της επίσκεψης Λαβρόφ η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οφείλει υπεύθυνα να ενημερώσει κόμματα και λαό. Δεν παίζουμε με θέματα εξωτερικής πολιτικής» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης.

ΚΚΕ: «Αυξανόμενος ανταγωνισμός»

«Η κρίση στις ελληνορωσικές διπλωματικές σχέσεις είναι αποτέλεσμα του συνολικότερου αυξανόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και Ρωσία, αλλά και των επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να παίξει το ρόλο “σημαιοφόρου” στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς» σχολιάζει το ΚΚΕ.

Αυτή η εξέλιξη, αναφέρει ο Περισσός, αναδεικνύει ξανά τους μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό λαό απ’ την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, μ’ ευθύνη της κυβέρνησης και για χάρη των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου.Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top