Μέσα από στενούς διαδρόμους, ανάμεσα σε φλεγόμενα δέντρα, μάντρες και σπίτια έπρεπε να περάσουν οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στο Μάτι για να φτάσουν στη θάλασσα και να γλιτώσουν από τη φωτιά.

Το πλάτος στους συγκεκριμένους διαδρόμους που υπάρχουν στην περιοχή δεν ξεπερνά το ένα μέτρο.

«Αυτή η πυρκαγιά ήταν 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά της Ηλείας» δήλωσε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ευθύμης Λέκκας. Όπως σημείωσε, στη συγκεκριμένη πυρκαγιά συνέβαλαν «το ακραίο καιρικό φαινόμενο, οι ριπές του αέρα, η ταχύτητα της φωτιάς, το δάσος το οποίο δεν είχε καθαριστεί, η μορφολογία του εδάφους που συνετέλεσαν στο να έχουμε μία ταχύτατη εξάπλωση με διεύθυνση από τη δύση προς την ανατολή, δηλαδή από το Πεντελικό όρος προς της θάλασσα».

Ο καθηγητής ανέφερε ότι «πολύ λίγες πόλεις έχουν δομηθεί έτσι όπως πρέπει και κυρίως με γνώμονα την ασφάλεια» επισημαίνοντας ότι το θέμα πλέον είναι «τι μπορούμε να κάνουμε σε όλες αυτές τις περιοχές της Ελλάδας που είναι δημιούργημα των τελευταίων 4-5 δεκαετιών και έχουμε όλα αυτά τα αποτελέσματα».


Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top