Δεν υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε σχετικά με το ανοιχτό ζήτημα του ΤΕΙ ΑΜΘ και τη συνένωσή του, υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί το ενδιαφέρον του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το πιθανότερο είναι η διαδικασία να εξελιχθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο, αφού το υπουργείο παιδείας φαίνεται ότι δε βιάζεται. Ή δεν προλαβαίνει να δράσει εντός του μήνα.

Όλοι τώρα περιμένουν τον υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος θα πρέπει να συγκροτήσει με απόφασή του την επιτροπή διαβούλευσης. Θα είναι μια καινούργια επιτροπή όπου εκτός από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ ΑΜΘ, το ΤΕΙ Σερρών θα συμμετέχει και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η συγκρότηση της επιτροπής είναι το επόμενο βήμα για νέο διάλογο ο οποίος ατύπως άρχισε και βρίσκεται σε εξέλιξη. Αν ο υπουργός βιαστεί, τότε θα καταφέρει να συγκροτήσει την επιτροπή αυτές τις ημέρες.

Προκειμένου πάντως να αναλάβει δράση η επιτροπή και να προωθήσει τη νέα διαβούλευση επίσημα, θα πρέπει η απόφαση του υπουργού Γαβρόγλου να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι ημέρες δε φτάνουν, οι άδειες του Αυγούστου έρχονται κι άρα η επίσημη διαδικασία το πιθανότερο είναι να εξελιχθεί μετά το Δεκαπενταύγουστο, ή στο τέλος του ίδιου μήνα. Είναι πιθανό κατά την τρέχουσα εβδομάδα να πραγματοποιηθεί μία ακόμη συνάντηση της προηγούμενης επιτροπής διαβούλευσης. Εκείνης δηλαδή που είχε συμφωνήσει για τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ ΑΜΘ και το ΤΕΙ Σερρών. Αν η συνάντηση διεξαχθεί τότε θα προσκληθεί σ’ αυτήν ο πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Εντωμεταξύ η αθηναϊκή εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» δημοσίευσε χθες το νέο χάρτη των πανεπιστημίων όλης της χώρας. Για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη το σενάριο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα περιλαμβάνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης- Σερρών- ΑΜΘ. Με λίγα λόγια, η Αθήνα θεωρεί δεδομένη τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τα νέα δεδομένα.

Ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου αποφεύγει τα πολλά λόγια για τη δική μας περίπτωση. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν είπε οτιδήποτε αν και παραχώρησε αρκετές συνεντεύξεις. Ισχυρίζεται ωστόσο ότι ο νέος χάρτης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα εφαρμοστεί ύστερα από ένα χρόνο. Δηλαδή, από το φθινόπωρο του 2019.

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top