Αναδρομικά ζητούν πίσω τα χρήματα που τους κόπηκαν λόγω των μειώσεων που έφεραν τα μνημόνια, οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης Κομοτηνής. Έχοντας ως δεδομένο δύο αποφάσεις Αρείου Πάγου (που αφορούν τη ΔΕΥΑ Λέσβου) οι οποίες αναφέρουν ότι οι περικοπές δεν ήταν νόμιμες γιατί η ΔΕΥΑ, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, δεν έπρεπε να υπαχθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις, αλλά κι έχοντας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο στα χέρια τους Πρωτόδικη απόφαση από το Πρωτοδικείο Κομοτηνής (αλλά όχι σε δεύτερο βαθμό ακόμη) που τους δικαιώνει, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ Κομοτηνής το μεσημέρι της Πέμπτης 19 Ιουλίου πήραν την κατάσταση στα χέρια τους.

Πιο συγκεκριμένα, παρόντος του δικηγόρου τους, αποφάσισαν να καταθέσουν απόγραφο (κάτι που μπορούσαν να κάνουν εδώ και 14 μήνες βάσει Πρωτόδικης απόφασης), το οποίο θα τους δώσει την ευκαιρία να κατασχέσουν χρήματα τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ. Την ίδια ώρα όμως η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ζήτησε αναστολή, έως ότου τουλάχιστον υπάρξει απόφαση από το Εφετείο Θράκης. Πρόκειται για μία υπόθεση με διεκδικούμενα άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στην οποία ενδέχεται σήμερα να υπάρξουν νέες εξελίξεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και οι δύο πλευρές, εργαζόμενοι και διοίκηση, έχουν σαφή επιχειρήματα, τα οποία και παρουσιάζει ισομερώς ο "Χ".

Η πλευρά των εργαζομένων
Τους 55 εργαζομένους εκπροσωπεί ο δικηγόρος Απόστολος Γκατζιός, που σημειώνει ότι "διεκδικούν οι εργαζόμενοι πίσω τα χρήματα που τους κόπηκαν με τις περικοπές των νόμων 3833/2010 και 3845/2010". Κρίνει ο δικηγόρος ότι πιο σαφές τεκμήριο από την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπορεί να υπάρξει: "Ο Άρειος Πάγος κατέδειξε με τις αποφάσεις του ότι, επειδή μιλάμε για την ΔΕΥΑ που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, εσφαλμένα έγιναν περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων, που είχαν φτάσει ακόμη και σε 45%. Οι εργαζόμενοι είχαν μεγάλες μειώσεις, σε σημείο να μην μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους". 

Και σημειώνει επίσης πως "έχουν εκδοθεί σειρά αποφάσεων όλων των δικαστηρίων της χώρας και, πριν από λίγες ημέρες, εξεδόθησαν δύο αποφάσεις του Αρείου Πάγου, οι οποίες έκριναν αμετάκλητα αυτό το νομικό ζήτημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως, όταν εκδίδονται αποφάσεις Αρείου Πάγου για το ίδιο νομικό ζήτημα, με το οποίο το έλυσαν, τότε δεν χρειάζεται να περιμένουμε τις αποφάσεις του Εφετείου, γιατί είναι κατώτερο δικαστήριο. Άρα, το Εφετείο δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, ως προς το νομικό ζήτημα που έλυσαν". 

Μάλιστα, υπερασπίζεται τους πελάτες του και στο ηθικό επίπεδο: "Αυτές οι δύο αποφάσεις εκδόθηκαν εδώ και περίπου 14 μήνες και ήταν προσωρινά εκτελεστές, που σημαίνει ότι ήταν άμεσα εκτελεστές. Εμείς εδώ και 14 μήνες θα μπορούσαμε να έχουμε βγάλει απόγραφο, αλλά επιδείξαμε ανοχή και αυτοσυγκράτηση. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι επιδεικνύοντας την κατάλληλη στάση, δηλαδή σεβασμό απέναντι στην επιχείρηση στην οποία εργάζονται, αποδέχθηκαν μία άτυπη πρόταση που έγινε στο ΔΣ, η οποία έλεγε ότι θα περιμέναμε τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου που αφορούσαν τη ΔΕΥΑ Λέσβου και αν αυτές ήταν υπέρ των εργαζομένων, τότε θα προχωρούσαμε στην επίλυση του ζητήματος με διευθέτηση.

Αντ' αυτού, όμως, όταν εκδόθηκαν αυτές οι αποφάσεις και οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν (σ.σ. την διοίκηση), αρχικά ζητήθηκε από τον πρόεδρο μία δεκαπενθήμερη προθεσμία για να δουν τις αποφάσεις. Η προθεσμία δόθηκε, αλλά μετά, αντί να καθίσουμε στο τραπέζι, να μας κάνουν μία πρόταση και να λύσει το θέμα συμβιβαστικά, όπως είχε υποσχεθεί η διοίκηση, προχώρησαν στην άσκηση ενδίκων μέσων, άρχισαν τις αναστολές και προσπαθούν να σταματήσουν τους εργαζομένους από το να πάρουν χρήματα". 

Τέλος, καλεί τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να βρει συμβιβαστική λύση έστω και την τελευταία στιγμή: "Η άλλη πλευρά διαχειρίζεται χρήματα, όχι δικά της, αλλά των δημοτών της Κομοτηνής. Άρα, το να φορτώνουν κάθε ημέρα τόκους, γιατί η απόφαση κάθε μέρα τοκίζεται με το επιτόκιο υπερημερίας, είναι επιβαρυντικό προς τους δημότες. Θα έπρεπε το θέμα να έχει κλείσει συμβιβαστικά. Τελικά, οι εργαζόμενοι έφτασαν στο σημείο να βγάλουν απόγραφο, γιατί από την πλευρά της διοίκησης υπάρχει αδιαλλαξία. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση, ποτέ δεν είναι αργά για να κάτσουμε στο τραπέζι, αρκεί να γίνει επιτέλους μία σοβαρή πρόταση".

Η πλευρά της διοίκησης
Την πλευρά της διοίκησης εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου, ο οποίος υπερτονίζει ότι στόχος είναι η χρηστή οικονομική διαχείριση προς όφελος των δημοτών. Δεν κρύβει πως "οι δικοί μας εργαζόμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για τις μισθολογικές μειώσεις που είχαν τα έτη 2010, 2011, 2012", αλλά υπογραμμίζει - ώστε να καταστεί σαφές - και το εξής: "Αυτές οι μισθολογικές μειώσεις δεν είναι κάτι που επέβαλε η διοίκηση, ήταν κάτι που επιβλήθηκε από τους νόμους του μνημονίου. 

Ενώ υπήρχαν έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών και εγκύκλιοι που διαβεβαίωναν ότι οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ υπάγονται σε αυτούς τους νόμους και, άρα, ήταν υποχρεωμένοι οι ίδιοι οι υπάλληλοι που εκδίδουν τις μισθολογικές καταστάσεις, να κάνουν τις περικοπές, τις οποίες ενέκρινε και η επίτροπος, ήρθε το Πρωτόδικο δικαστήριο και είπε ότι κακώς υπάχθηκαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ σε αυτή τη μνημονιακή υποχρέωση. Άρα δεν έπρεπε να υποστούν τις μειώσεις". 

Διευκρινίζει επίσης ο πρόεδρος πως "η επιχείρηση ακολουθεί το νόμο. Σαν διοίκηση δεν θα δίναμε ποτέ εντολή για ξεχωριστές μισθολογικές καταστάσεις. Όπως έπρεπε να πληρώνονταν βάσει νόμου, τόσο πληρώνονταν. Δεν έβγαζε τη μισθολογία η διοίκηση". 

Ο πρόεδρος τονίζει πως, όταν βγει η απόφαση του Εφετείου Θράκης, περί τον Οκτώβριο, αν αυτή είναι υπέρ των εργαζομένων, η επιχείρηση θα πράξει τα δέοντα. "Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως, επειδή βγήκαν αποφάσεις του Αρείου Πάγου σε άλλες ΔΕΥΑ, εμείς θα έπρεπε - με την πρωτόδικη απόφαση - να τους πληρώνουμε και να πληρώνουμε και τους τόκους, με έναν τρόπο που ενδεχομένως δεν το σηκώνει η επιχείρηση.

Παρότι έχουμε σαν πολίτες αντίθεση με το σκεπτικό της απόφασης, ότι δηλαδή δεν μπορεί όλη η Ελλάδα να έχει υποστεί μισθολογική υποβάθμιση και μόνο οι υπάλληλοι των ΔΕΥΑ να μείνουν ως έχει, όμως δεν μπορούν να μας υποχρεώσουν να μην πάμε στην έφεση, που είναι μία διασφάλιση στην διοίκηση ότι λειτούργησε σωστά, ότι δηλαδή δεν πήγε με μία πρωτόδικη απόφαση να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο ποσό. Εμείς ως ΔΣ πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε τον διακανονισμό, γιατί οι εργαζόμενοι έχουν πρωτόδικη απόφαση και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε με έφεση και, αφού οι εργαζόμενοι είναι σίγουροι πως θα την κερδίσουν, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν".

Επίσης, εξηγεί πως "τα λεφτά δεν είναι δικά μας, είναι της πόλης, διαχειριζόμαστε δημοτικό χρήμα. Αν το Εφετείο κρίνει ότι χρωστάμε λεφτά, τότε θα συνεχίσουμε τον διακανονισμό, αλλιώς θα μας επιστραφούν τα χρήματα. Δίκαιη λύση και δίκαιη πρόταση. Και θεωρούμε ηθικό ότι, ενώ οι εργαζόμενοι δανείζονται άτοκα από την επιχείρηση, θα πρέπει κι αυτοί να μην ζητούν τόκους από την επιχείρηση". 

Καταληκτικά, κάνει μία ύστατη προσπάθεια και καλεί τους εργαζομένους "να σκεφτούν ότι η επιχείρηση δεν φτιάχτηκε για κάποιους εργαζομένους, αλλά φτιάχτηκε από τους πολίτες της πόλης για τους ίδιους τους πολίτες".

Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top