Απαράδεκτη χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά τη σύλληψη και κράτηση των Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Πρόκειται, είπε, για ένα γεγονός ανεπίτρεπτο που πρέπει να λήξει άμεσα.

Όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η δίωρη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο «δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις», ενώ, όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του έθεσε το θέμα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, του απάντησε πως η δικαισύνη στην Ελλάδα είναι απολύτως ανεξάρτητη.Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πάντως πως, βγαίνοντας από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν.

Επανέλαβε ότι κατέστησε σαφές στον συνομιλητή του πως το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών είναι μείζον ζήτημα ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των Μητρετώδη και Κούκλατζη και πως για τον Τούρκο πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Εν συνεχεία και, εφ' όσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

Προσφυγικό - τουρκική προκλητικότητα
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως με τον Τούρκο πρόεδρο συζήτησαν διεξοδικά για την ορθή εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκονται σε πιο στενή επικοινωνία. Διευκρίνισε δε ότι «το τελευταίο διάστημα δεν παρατηρούμε ανησυχητικά φαινόμενα σε ό,τι αφορά τις ροές και ελπίζω αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα».Ο πρωθυπουργός έθεσε υπ' όψιν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Η τουρκική προκλητικότητα, όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, υπήρξε μεταξύ των ζητημάτων που έθεσε στους εταίρους του στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντάς το ως «ανοικτή πληγή που πρέπει να κλείσει».

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ερντογάν μέσω Τσίπρα
Μέσω του Αλέξη Τσίπρα, εξάλλου, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έστειλε το μήνυμα στον Τούρκο ομόλογό του ότι «για να μπορέσει να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εναρμονιστούμε απόλυτα με όσα και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ διαπιστώνει και αυτό είναι πως δεν μπορεί να συνεχίσει η ύπαρξη αναχρονιστικών συνθηκών εγγύησης, ιδιαίτερα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, λόγω του βεβαρημένου προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να ενημερώσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Δημοσίευση σχολίου Blogger

 
Top